Hermes Programma

HERMES PROGRAMMA    TWEEDE SEMESTER                                                               2016-2017
NIEUW:

Het aanbod voor het Hermes- programma bestaat uit een vast basisprogramma, maar daarnaast is het vanaf dit jaar mogelijk om ook je wensen voor een bepaalde cursus/ masterclass/ gastlessen kenbaar te maken.

Laat ons weten wat je bezighoudt en waarin je extra lessen zou willen volgen. Wij gaan ons best doen een docent te vinden en er een mooi Hermes aanbod van te maken. Neem contact op met Nora van Marle, email: nma@bernrode.nl of Steven Geurts, email: sge@bernrode.nl

Download hier het inschrijfformulier. Lever dit formulier ondertekend in bij de administratie.

Het formulier wordt op datum afgestempeld. “Wie het eerst komt, die het eerst maalt”, lever dus zo snel mogelijk je inschrijfformulier in.

Wanneer er voldoende aanmeldingen zijn om de cursus door te kunnen laten gaan wordt per mail de benodigde informatie toegestuurd. De cursus verschijnt dan ook in Magister.

Lestijden en data zijn nog altijd niet bekend. Wanneer lestijden niet inpasbaar blijken te zijn in je rooster, is het mogelijk om je voor aanvang van de cursus kosteloos uit te schrijven.

Vragen? Stuur een mailtje aan de coördinator van het Hermes-programma: Nora van Marle, Email: nma@bernrode.nl of bekijk de Hermes Veelgestelde vragen pagina.


Het Hermes programma; algemene informatie
Net zoals voorgaande jaren biedt het Hermes–programma geïnteresseerde en/of getalenteerde leerlingen een rijk extra programma, dat verder gaat dan de gewone lessen. Het probeert een brug te slaan van de theorie naar de praktijk en naar de eigen vraag en belangstelling van leerlingen. Achterliggende gedachte is ook dat sommige leerlingen door deelname aan het Hermes- programma hun gedrevenheid en motivatie voor leren vasthouden en soms herontdekken.

Het Hermes- programma is opgezet vanuit de faculteiten Talen, Exact, Kunst en Sport. Het programma komt tot stand in samenwerking met interne en externe docenten en externe organisaties en opleidingen. De Hermes-lessen zijn tweewekelijks meestal onder lestijd, zodat de betreffende reguliere les ook tweewekelijks gevolgd kan worden.

Alle leerlingen kunnen deelnemen aan een of meerdere onderdelen van het Hermes- programma. Voorwaarde voor deelname aan een Hermes- activiteit die in lestijd valt, is dat leerlingen er zodanig goed voorstaan (uitgangspunt is een gemiddelde van een 7 voor alle vakken) dat ze geen gebruik hoeven te maken van hulplessen of andere extra hulp. In overleg met mentor/ouders kan van dit algemene uitgangspunt afgeweken worden. Ouders voor wie de kosten van deelname aan het Hermes- programma een probleem vormen kunnen via de rector een beroep doen op het Hermes- fonds.

We hopen dat weer veel leerlingen met veel plezier deelnemen aan het Hermes-programma!

Nora van Marle (coördinator Hermes-programma) en Steven Geurts (coördinator Hermes Bètaprogramma)

Deelname

Deelname aan een cursus kost € 50,00 per semester.

Neem contact op over een eventuele tegemoetkoming in de kosten.

Overleg met je ouders en mentor of je je het kunt veroorloven om een Hermes- cursus te volgen.


Basisprogramma

BASISPROGRAMMA TWEEDESEMESTER

*wanneer een tijdstip nog niet bekend is, kun je nainschrijving alsnog besluiten om de cursus, niet te volgen i.v.m. vakken die jeniet kunt missen!

Faculteit

Cursus

Doelgroep

*Tijdstip

TALEN

Debatclub Socrates

Vanaf klas 3

Wisselende tijdstippen.

Volg monitor en info docent (HRO)

 

Russisch beginners (vervolg)

vanaf klas 1 (instroom vanuit eerder gevolgde cursus is mogelijk)

Maandag 6e lesuur

 

Chinees beginners

vanaf klas 1

Maandag (in overleg met de vakdocent)

 

Taalkunde

vanaf klas 2

in overleg met de vakdocent (MVE)

 

Levend Latijn

vanaf klas 4

jaarcursus/ inschrijving gesloten

 

Levend Oudgrieks

vanaf klas 4

in overleg met de vakdocent (MVE)

 

Frans Delf A1, A2, B1, B2 en Goethe B2

vanaf klas 2

Dit zijn jaarcursussen/ inschrijving gesloten.

geen Hermes onderdeel

Engels Cambridge

Zie info op de schoolwebsite

wordt in de reguliere lessen gegeven !

EXACT

Robotica lab

vanaf klas 1 of beginners

tijden wanneer rooster 2e semester bekend is

 

Anatomie van vertebraten

Klas 5 en 6

tijden wanneer rooster 2e semester bekend is

SPORT

Softbal (toernooi -training)

vanaf klas 3

inschrijving gesloten

 

Schaken

Vanaf klas 1

Volg monitor en info via schaakdocent

ZAAK-VAKKEN

Bernrode BV

voor Klas 5

Tijden wanneer nieuwe rooster 2e semester bekend is 

KUNST Muziek

Zang

vanaf klas 1

maandag het 6e en 7e uur

KUNST Drama

Klassiek Toneel (Atalanta)

klas 1

Er wordt hard gerepeteerd !/ inschrijving is gesloten

KUNST Beeldend

Atelier

Vanaf klas 1

dinsdag 1e en 2e lesuur

 

Gastlessen kunstenaars

voor leerlingen met kunst + geïnteresseerde leerlingen.

wisselende tijdstippen, inschrijving per gastles.

KUNST Algemeen

Kunstbus

klas 4-6

twee maal per jaar (hele dag)

NIEUW aanbod

Mindfulness

vanaf klas 1

Heb je hier belangstelling voor?
Stuur alvast een mail naar nma@bernrode.nl


AANBOD TALEN

Nieuw in het Hermes-programma: debatclub ‘Socrates’ vanaf klas 3


Wil jij debatteren op televisie? Heb jij de wil om te winnen?

Sabel jij elke tegenstander neer met ijzersterke argumenten?

Laat jij je opponent in het debat‘alle hoeken van de kamer zien’?

Weet jij het publiek voor je te winnen?

Is publiek toneelspel een kolfje naar je hand?

Denk jij wel eens: stond ik nu maar inde Tweede Kamer?

Of zou je het bovenstaande allemaal graag willen leren en kunnen?

Ja?!


Sluit je dan aan bij debatclub ‘Socrates’, leer debatteren en vertegenwoordig

Gymnasium Bernrode in debat wedstrijden met andere gymnasia uit het land.

En als we er helemaal voor gaan, is de kans groot dat heel Nederland jou straks ziet debatteren op televisie?

Spreken is zilver, maar debatteren is goud!

Is jouw tong even scherp als je brein, doe dan mee aan Debatclub ‘Socrates’  en geniet van de genoegens van de retorica,want een echte debater weet het altijd beter!

Chinees,
Cursus Chinees voor gevorderden (het Mandarijn, officiële voertaal in China). Beginners kunnen starten in het tweede semester!

Ben je ooit gefascineerd geraakt door één van de oudste talen van een land met een rijk verleden,dynamisch heden en een veel belovende toekomst? China is in de belangstelling,China is hot. Misschien krijg je in de toekomst te maken met de Chinezen op je werk; misschien wil je ooit reizen naar China en daar met mensen een beetje kunnen praten? Of wil je gewoon de uitdaging aan en ontdekken hoe deze taal in elkaar zit?

In deze cursus leer je met het Nederlandstalig lesboek “Chinees? ‘n Makkie!” eenvoudig praten in het Chinees. Onze aandacht gaat uit naar spreken en luistervaardigheid. Ook leren wij het Pin Yin systeem, Chinese karakters lezen, schrijven en typen.

Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de Chinese cultuur en leefgewoonte. Regelmatig wordt een documentaire over China afgespeeld in de les. Met ongeveer 1 á 2 uur huiswerk per week kun je goed oefenen wat je in de les geleerd hebt. Kom en ontdek deze fascinerende taal!

Welkom bij het Russisch, de taal die voor jou de nieuwe werelden opent!

Добро пожаловать на уроки русского языка!

Deze cursus is een vervolg op de cursus, die al gestart is het eerste semester.

Leerlingen, die al eerder een Hermes- cursus Russisch hebben gevolgd kunnen ook instromen.

Russisch is een mooie en veelzijdige taal. Na Engels, Chinees en Spaans is Russisch een van de meest gesproken talen. Het Russisch is een Slavische taal. De Slavische talen zijn verwant met de Germaanse talen - en dus ook met het Nederlands - al moet je wel een paar duizend jaar terug in de geschiedenis. Natuurlijk wordt het Russisch allereerst gesproken in Rusland zelf, het is de officiële taal van de Russische Federatie. Maar ook in de omliggende landen wonen veel Russischtaligen. Het gaat hierbij meestal om landen die tot 1991 deel uitmaakten van de Sovjet-Unie, bijvoorbeeld Oekraïne, Wit-Rusland, Estland, Letland, Litouwen en Kazachstan.

Het leren van de Russische taal opent nieuwe werelden: een wereld van nieuwe klanken,intonatie, woorden en begrippen, maar ook een wereld van nieuwe contacten,kunst en cultuur. Het spreken van hun moedertaal is essentieel om tot de Rus en zijn beroemde Russische ziel door te dringen.

Ga je mee op deze bijzondere reis?  Het leren van het Russisch is vooral een leuke ervaring.

Levend Latijn /Levend Oudgrieks vanaf klas 4
Op Bernrode vertaal je regelmatig Latijnse en Griekse teksten naar het Nederlands,maar het kan natuurlijk ook andersom.

 1. Latijn. Wist je dat niet alleen in het oude Rome, maar zelfs op Nederlandse gymnasia tot zo'n honderd jaar geleden volop Latijn werd gesproken? Dat kun jij ook leren, en wel bij Levend Latijn. Je leert om gesproken Latijn te verstaan en om eenvoudige zinnen in het Latijn te schrijven.
  Latijn is trouwens nog lang geen dode taal, hoewel dat vaak wordt beweerd. Zo is er een Latijnstalige Google en Wikipedia (met zo'n 100.000 trefwoorden) en zijn er vele sites die Latijn als voertaal hebben, het nieuws in het Latijn publiceren etc..
  Dit lijkt onmogelijk, want hoe zeg je computer, auto of koelkast in het Latijn? Toch lukt dat, omdat het Vaticaan, dat Latijn nog altijd als officiële voertaal heeft, deze woorden nog elke dag vormt. De vertaling van de drie genoemde woorden is: ordinatrum, autocinetum, frigidarium.
 2. Oudgrieks. Het is waar dat Oudgrieks niet veel meer actief wordt gebruikt. Maar toch: ook in deze taal wordt op Internet het nieuws bijgehouden. En het lijkt nog verrassend veel op het Nieuwgrieks. Zoveel zelfs dat er één Griekse Wikipedia is.
  Bij de cursus Levend Oudgrieks werken we ook aan je actieve taalkennis, maar op een iets andere manier dan bij Latijn: we vertalen namelijk een modern verhaal in het Oudgrieks. En gek genoeg zijn de voornaamste problemen daarbij niet die moeilijke lange zinnen, maar de kleine woorden: "oef", "ach", "nee hè" etc.

Algemene Taalkunde vanaf klas 2

Op Bernrode leer je standaard zes verschillende talen, en binnen het Hermes- project kun je er zelfs nog meer leren. Maar hoewel al die talen natuurlijk flink van elkaar verschillen, zijn er ook grote overeenkomsten te vinden.

Waarschijnlijk is dat jou ook weleens opgevallen. Dergelijke overeenkomsten worden bestudeerd in een afzonderlijke wetenschap, de Algemene Taalkunde.

In deze cursus leer je een hoop over hoe taal functioneert, maar we gaan er ook wat mee doen: we gaan proberen zelf een efficiënte beschrijving van een taal te maken, we discussiëren over de vraag in hoeverre Chomsky gelijk heeft met zijn theorieën of niet, enzovoorts.

Welke onderwerpen we precies verder gaan uitdiepen, spreken we samen af tijdens de cursus. En misschien kun je van zo'n onderwerp uiteindelijk wel een profielwerkstuk maken.

AANBOD EXACT

Robotica lab klas 1 of beginners

Bij robotica ga je in groepjes met behulp van Lego Mindstorms een zelfsturende robot maken die allerlei opdrachten uit kan voeren. Je ontwerpt en programmeert de robot op basis van elke opdrachtomschrijving,waarna we gaan testen welke robot de opdracht het beste en snelste uit kan voeren. Kortom, geef je creativiteit en (technisch) inzicht de vrij ruimte!

Anatomie van vertebraten klas 5 en 6

De lichaamsbouw van vertebraten(gewervelde dieren) heeft een bouwplan met erg veel overeenkomsten. Alle vertebraten hebben ongeveer dezelfde organen die ongeveer op dezelfde plek zitten en op dezelfde manier ontstaan. In deze cursus gaan we kijken naar de evolutionaire en embryologische samenhang tussen bepaalde soorten en gaan we via dissectie (snijpractica)  verschillende uitwerkingen van het bouwplan bekijken.

AANBODKUNST

Zang vanaf klas 1

Inhoud lessen:
Het workshoptraject zal verdieping geven op het gebied van zang voor zowel beginners en meer ervaren leerlingen. Er wordt gewerkt vanuit VCT zangtechniek,wat staat voor compleet vocale techniek. In de lessen komen de volgende elementen aan bod:

 meerstemmig zingen

 • zangtechniek
 • performance
 • mogelijkheden om in te gaan op solo stukjes.

Atelierklas vanaf klas 1

Geef je beeldende talent alle ruimte! Handen uit de mouwen en werken met houtskool, krijt, inkt, pastel, aquarel- of acrylverf! Zin om te boetseren, ruimtelijk werken? Zin om te filmen, fotograferen, beelden digitale te bewerken of een combinatie van dit alles?

Je werkt zelfstandig, krijgt geen opdracht maar hebt wel de mogelijkheid om feedback van een kunstdocent te krijgen. Werken aan je portfolio voor een kunst- of kunstgerelateerde vervolg opleiding of een film of PR- materiaal voorde Robotica wedstrijden is ook mogelijk.


Kunstbus voor klas 3, 4, 5,6

Twee keer per jaar rijdt de Kunstbus naar Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Op het programma kan een museumbezoek, bijzondere expositie, architectuurwandeling of concert bezoek staan. Dit programma varieert per keer. Voor de leerlingen, die het vak Kunst volgen,sluit het aan op het examenprogramma. Een gedeelte van het programma  is gezamenlijk, daarnaast heb je de mogelijkheid om in de tijd die resteert zelf een programma samen te stellen. Op het inschrijfformulier maak je motivatie duidelijk, je dagprogramma en je laat het ondertekenen door je de kunstdocent,coördinator en je ouder/verzorgen wanneer je nog geen 18 bent.

SPORT

Schaken vanaf klas 1

Dit jaar bepalen de deelnemers samen met de docent in welke vorm er geschaakt gaat worden.Simultaan wedstrijden? Competitie onder de deelnemers zelf? Er valt altijd wel wat te leren!

Volg het aanbod op de monitor , website en/of via je mentor.


BernrodeBV start voor klas 5.

In de BERNRODE BV leren leerlingen een eigen business- plan te schrijven en zich bewust te worden van alles wat er komt kijken wil een idee een succesvolle onderneming worden. Zicht krijgen op je eigen kwaliteiten en drijfveren is van belang. Daarna ga je op zoek naar een idee, formeer je een managementteam en maak je een eerste globale beschrijving van het businessplan. Jij geeft aan op  welke gebieden je ondersteuning nodig hebt. Bijvoorbeeld op het gebied van Finance, Innovatie, Marketing & Communicatie en HRM en wij gaan op zoek om je de benodigde bagagete geven om een goed business plan op te kunnen stellen. Bedrijfsbezoeken kunnen nodig zijnen of interactieve workshops door experts.

_______________________________________________________________

IS JE INTERESSE GEWEKT? HEB JE ZIN OM DEEL TE NEMEN? SCHRIJF JE SNEL IN!  

Informatie
Downloads:

Overeenkomst

Overeenkomst masterclass, korte cursus, enz..

FAQ Mentoren

FAQ Ouders en leerlingen

FAQ Vakdocenten

Antwoorden op veelgestelde vragen over Hermes zijn op deze pagina te vinden. 

Hermes contactpersonen:

Nora van Marle
(coördinator Hermesprogramma)
nma@bernrode.nl

Steven Geurts
(coördinator Hermes Bètaprogramma)
sge@bernrode.nl


Hermes foto's
Hermes
Gymnasium Bernrode | Abdijstraat 36 | 5473 AG Heeswijk-Dinther | Tel: 0413 - 291342 | Fax: 0413 - 294093 | E-mail: administratie@bernrode.nl
izmit escort
milf porno
4n1k izle