Hermes Programma

HERMES PROGRAMMA                TWEEDE SEMESTER                          2017-2018


Doorlopende inschrijving voor Debat-Socrates, Schaken, Zang en Atelier Kunst!


NIEUW voor leerlingen van klas 1!

Dit jaar bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een cursus DELF A1

DELF zijn examens van de Franse taal met 4 onderdelen: spreekvaardigheid, luistervaardigheid, schrijfvaardigheid en leesvaardigheid.

Tijdens de lessen ligt het accent op de voorbereiding van het diploma en met name op spreekvaardigheid.

De cursus DELF A1 bestaat uit een reeks van 6 lessen. De eerste les zal op woensdag 11 april tijdens het 3de lesuur plaatsvinden, schrijf je snel in met het Hermes overeenkomst/inschrijfformulier! Wensen voor een cursus/masterclass ?

Het aanbod voor het Hermes- programma bestaat uit een vast basisprogramma, maar daarnaast is het vanaf dit jaar mogelijk om ook je wensen voor een bepaalde cursus/ masterclass/ gastlessen kenbaar te maken.

Laat ons weten wat je bezighoudt en waarin je extra lessen zou willen volgen. Wij gaan ons best doen een docent te vinden en er een mooi Hermes aanbod van te maken. Neem contact op met Nora van Marle, email: nma@bernrode.nl of Steven Geurts, email: sge@bernrode.nl.

Download op de website het inschrijfformulier. Lever dit formulier ondertekend in bij de administratie.

Het formulier wordt op datum afgestempeld. “Wie het eerst komt, die het eerst maalt”, lever dus zo snel mogelijk je inschrijfformulier in.

Wanneer er voldoende aanmeldingen zijn om de cursus door te kunnen laten gaan wordt per mail de benodigde informatie toegestuurd. De cursus verschijnt dan ook in Magister.

Wanneer lestijden niet bekend en niet inpasbaar blijken te zijn in je rooster, is het mogelijk om je voor aanvang van de cursus kosteloos uit te schrijven.

Vragen? Stuur een mailtje aan de coördinatorvan het Hermes-programma: Nora van Marle, Email: nma@bernrode.nl of bekijk de Hermes Veel gestelde vragen hiernaast.Het Hermes programma; algemene informatie


Net zoals voorgaande jaren biedt het Hermes–programma geïnteresseerde en/of getalenteerde leerlingen een rijk extra programma, dat verder gaat dan de gewone lessen. Het probeert een brug te slaan van de theorie naar de praktijk en naar de eigen vraag en belangstelling van leerlingen. Achterliggende gedachte is ook dat sommige leerlingen door deelname aan het Hermes- programma hun gedrevenheid en motivatie voor leren vasthouden en soms herontdekken.


Het Hermes- programma is opgezet vanuit de faculteiten Talen, Exact, Kunst en Sport. Het programma komt tot stand in samenwerking met interne en externe docenten en externe organisaties en opleidingen. Alle leerlingen kunnen deelnemen aan een of meerdere onderdelen van het Hermes- programma. Voorwaarde voor deelname aan een Hermes- activiteit die in lestijd valt, is dat leerlingen er zodanig goed voorstaan (uitgangspunt is een gemiddelde van een 7 voor alle vakken) dat ze geen gebruik hoeven te maken van hulplessen of andere extra hulp. In overleg met mentor/ouders kan van dit algemene uitgangspunt afgeweken worden. Ouders voor wie de kosten van deelname aan het Hermes- programma een probleem vormen kunnen via de rector een beroep doen op het Hermes- fonds.

We hopen dat weer veelleerlingen met veel plezier deelnemen aan het Hermes-programma!

Nora van Marle (coördinator Hermes-programma) en Steven Geurts (coördinator Hermes Bètaprogramma)

Deelname

Deelname aan een cursus kost € 50,00 per semester.

Neem contact op over een eventuele tegemoetkoming in de kosten.

Overleg met je ouders en mentor of je je het kunt veroorloven om een Hermes- cursus te volgen.


BASISPROGRAMMA TWEEDESEMESTER

*wanneer een tijdstip nog niet bekend is, kun je na inschrijving alsnog besluiten om de cursus niet te volgen i.v.m. vakken, die je niet kunt missen! (Nieuw rooster het tweede semester!)

Faculteit

Cursus

Doelgroep

*Tijdstip

TALEN

Debatclub Socrates

Vanaf klas 3

bekend met rooster 2e sem.

( docent HRO)

 

Russisch beginners

Vanaf klas 1

In overleg met de docent (LSU)

 

Chinees beginners

vanaf  klas  1

maandag (in overleg met externe vakdocent Man Tao)

 

Taalkunde

vanaf klas 2

bekend met rooster 2e sem

(docent MVE)

 

Frans Delf A1

klas 1

Vanaf april, in overleg met docent CGO

 

Frans Delf A2, B1, B2

vanaf klas 2

Dit zijn jaarcursussen /inschrijving gesloten.

geen Hermes onderdeel

Duits Goethe en Engels Cambridge

Zie info op de schoolwebsite

wordt in de reguliere lessen gegeven !

EXACT

Robotica/ Instapcursus voor First Lego League

klas 1

bekend met rooster 2e sem

(docent LEI)

 

Python

vanaf klas 2 en 3( enige ervaring wenselijk)

bekend met rooster 2e sem

(docent TRO)

 

Anatomie van vertebraten

klas 5 en 6

bekend met rooster 2e sem

(docent ILU)

SPORT

Badminton

Klas 1,2,3 en 4

maandag 15.00- 16.00 u

(externe docent)

 

Schaken

vanaf klas 1

volg monitor en info via docent

(TWI)

 

Softbal (toernooi -training )

vanaf klas 3

inschrijving gesloten

ZAAK-

VAKKEN

Bernrode BV

klas 5

inschrijving gesloten

KUNST Muziek

Zang

vanaf klas 1

maandag het 4ee en 5ee uur

(externe docent)

KUNST Drama

Klassiek Toneel (Atalanta)

klas 1

er wordt hard gerepeteerd !/ inschrijving is gesloten

KUNST Beeldend

Atelier

vanaf  klas 1

dinsdag 6e en 7e lesuur( docent NMA)

 

Gastlessen kunstenaars

voor ll’n. met kunst + geïnteresseerde ll’n.

wisselende tijdstippen, inschrijving per gastles.

KUNST Algemeen

Kunstbus

klas 4-6

twee maal per jaar (hele dag)

NIEUW aanbod

Mindfulness

vanaf klas 1

Heb je hier belangstelling voor?

Stuur alvast een mail naar nma@bernrode.nl

 


AANBOD TALEN

Debatclub SOCRATES

Wil jij debatteren op televisie? Heb jij de wil om te winnen? Sabel jij elke tegenstander neer met ijzersterke argumenten? Laat jij je opponent in het debat‘alle hoeken van de kamer zien’? Weet jij het publiek voor je te winnen? Is publiek toneelspel een kolfje naar je hand? jij wel eens: stond ik nu maar in de Tweede Kamer? Of zou je het bovenstaande allemaal graag willen leren en kunnen? Ja?!

Sluit je dan aan bij debatclub ‘Socrates’, leer debatteren en vertegenwoordig gymnasium Bernrode in debatwedstrijden met andere gymnasia uit het land. En als we er helemaal voor gaan, is de kans groot dat heel Nederland jou straks ziet debatteren op televisie? Spreken is zilver, maar debatteren is goud!

Is jouw tong even scherp als je brein, doe dan mee aan Debatclub ‘Socrates’  en geniet van de genoegens van de retorica, want een echte debater weet het altijd beter!

Chinees,
Cursus Chinees voor gevorderden (het Mandarijn, officiële voertaal in China). Beginners kunnen starten in het tweede semester!

Ben je ooit gefascineerd geraakt door één van de oudste talen van een land met een rijk verleden,dynamisch heden en een veel belovende toekomst? China is in de belangstelling, China is hot. Misschien krijg je in de toekomst te maken met de Chinezen op je werk;misschien wil je ooit reizen naar China en daar met mensen een beetje kunnen praten? Of wil je gewoon de uitdaging aan en ontdekken hoe deze taal in elkaar zit?

In deze cursus leer je met het Nederlandstalig lesboek “Chinees? ‘n Makkie!” eenvoudig praten in het Chinees. Onze aandacht gaat uit naar spreken en luistervaardigheid. Ook leren wij het Pin Yin systeem, Chinese karakters lezen, schrijven en typen.

Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de Chinese cultuur en leefgewoonte. Regelmatig wordt een documentaire over China afgespeeld in de les. Met ongeveer 1 á 2 uur huiswerk per week kun je goed oefenen wat je in de les geleerd hebt. Kom en ontdek deze fascinerende taal!

Welkom bij het Russisch, de taal die voor jou de nieuwe werelden opent!

Добро пожаловать на уроки русского языка!

Heb je ooit gedacht om een andere vreemde taal te gaan leren?

De taal die andere schrift en andere klanken heeft? De taal die bekend staat voor zijn ingewikkelde grammatica maar toch ontzettend leuk is om te leren?

Russisch is een mooie en veelzijdige taal. Na Engels, Chinees en Spaans is Russisch een van de meest gesproken talen. Het Russisch is een Slavische taal. De Slavische talen zijn verwant met de Germaanse talen - en dus ook met het Nederlands - al moet je wel een paar duizend jaar terug in de geschiedenis. Natuurlijk wordt het Russisch allereerst gesproken in Rusland zelf, het is de officiële taal van de Russische Federatie. Maar ook in de omliggende landen wonen veel Russisch taligen. Het gaat hierbij meestal om landen die tot 1991 deel uitmaakten van de Sovjet-Unie, bijvoorbeeld Oekraïne,Wit-Rusland, Estland, Letland, Litouwen en Kazachstan.

Het leren van de Russische taal opent nieuwe werelden: een wereld van nieuwe klanken,intonatie, woorden en begrippen, maar ook een wereld van nieuwe contacten,kunst en cultuur. Het spreken van hun moedertaal is essentieel om tot de Rus en zijn beroemde Russische ziel door te dringen.

De inhoud van de lessen

De lessen worden gegeven op basis van het tekst- en werkboek “Ruslan Russisch 1(met een ERK niveau A1). Dit is een geheel herziene uitgave van een bekende communicatieve cursus Russisch voor beginners. De lessen - oeroki - zijn thematisch opgezet. De thema’s zijn voornamelijk verbonden met situaties uit het dagelijks leven, of met situaties waarin een buitenlander die Rusland bezoekt terechtkomt.

In deze cursus begin je met het leren van het Cyrillische alfabet. Zodra je de letters kent, kun je lezen. We behandelen ook de basis van de grammatica en werpen een blik op de Russische cultuur. Je leert het taalgebruik dat je nodig hebt voor de meest voor komende situaties (jezelf voorstellen, iemand begroeten, de weg vragen, de boodschappen doen, iemand uitnodigen, etc.). Veel aandacht wordt ook besteed aan spreek- en luistervaardigheden. Verschillende thema's worden in de vorm van dialogen en rollenspel binnen de groep beoefend.

Russisch kies je omdat je

§ een uitdaging zoekt

§ nieuwsgierig bent naar Rusland, de taal, literatuur encultuur

§ het leuk vindt om met talen te spelen

Rusland ervaar je pas echt als je de Russische taal spreekt. Het spreken van de Russische taal opent deuren die anders gesloten zouden blijven. Je reist door de Russische taal heen met je volgende bestemming Moskou waar je zelf een kopje koffie kunt bestellen of Sint Petersburg waar je de weg moet vragen naar de Hermitage.

Ga je mee op deze bijzondere reis?

Het leren van het Russisch is vooral een leuke ervaring.

Algemene Taalkunde vanafklas 2

Op Bernrode leer je standaard zes verschillende talen, en binnen het Hermes- project kun je er zelfs nog meer leren. Maar hoewel al die talen natuurlijk flink van elkaar verschillen, zijn er ook grote overeenkomsten te vinden.

Waarschijnlijk is dat jou ook weleens opgevallen. Dergelijke overeenkomsten worden bestudeerd in een afzonderlijke wetenschap, de Algemene Taalkunde.

In deze cursus leer je een hoop over hoe taal functioneert, maar we gaan er ook wat mee doen: we gaan proberen zelf een efficiënte beschrijving van een taal te maken, we discussiëren over de vraag in hoeverre Chomsky gelijk heeft met zijn theorieën of niet, enzovoorts.

Welke onderwerpen we precies verder gaan uitdiepen, spreken we samen af tijdens de cursus. En misschien kun je van zo'n onderwerp uiteindelijk wel een profielwerkstuk maken.

Frans Delf

A1 voor klas 1,2, A2 voor klas 3,B1 voor klas 4 en B2 voor klas 5.
In overleg met de docent  kan een leerling een ander niveau volgen dan het niveau van zijn jaarlaag.
 

Delf examens zijn de officiële Franse taalexamens die overal ter wereld afgenomen worden en die leiden tot een diploma waarmee je jouw mate van taalbeheersing kunt aantonen.

De leerlingen volgen, of een semester of een jaar lang, één lesuur VTO (Versterkt Talen Onderwijs) Frans per week. De lessen zijn uitsluitend in het Frans. De lessen zijn gericht op spreekvaardigheid om de drempelvrees te verlagen. De leerlingen hebben ook iedere week huiswerk om de leesvaardigheid en de schrijfvaardigheid te verbeteren.

De leraar probeert zoveel mogelijk van het “echte” leven in Frankrijk te gebruiken, authentieke documenten te leveren, etc….

        

Voordelen van Delf

Ten eerste gaat het niveau van de leerling vrij snel omhoog (kleine klassen + consequent Frans als voertaal). De drempelvrees voor de spreekvaardigheid gaat zeker omlaag. De leerling wordt zekerder van zichzelf. Iedere leerling (zelfs een “matige” leerling) kan een diploma halen en dat werkt zeer motiverend. Iedere leerling werkt volgens zijn eigen ritme. Met een Delfdiploma B2 Frans kan een student toegelaten worden tot iedere universiteit in de francofone wereld. Hij krijgt ook vrijstellingen van sommige Franse vakken op universiteiten in Nederland. 

AANBOD EXACT …….

PYTHON vanaf klas 2en 3 (enige ervaring is wenselijk)

Wil je echt leren programmeren als een professional dan is de Hermes cursus Python iets voor jou!

Python is een op tekst gebaseerde programmeertaal. Het is gemakkelijk te leren, te lezen en te schrijven. Het heeft heel veel toepassingen, van tekstverwerkers tot webbrowsers. Bedrijven als Google, NASA en Pixar gebruiken Python. Zoals bij heel veel professionele programmeertalen werk je bij  Python met twee schermen, een om je code in te maken en een om de programma’s in te runnen. Voor deze cursus hoef je geen ervaring met Python te hebben. Enige ervaring met programmeren is wel handig. Heb je al ervaring met Python? Dan nodig ik je uit om meer en beter te leren programmeren.

Robotica lab klas 1  Instapcursus voor FIRST LEGO League (FLL®

Bij robotica ga je in groepjes met behulp van Lego Mindstorms een zelfsturende robot maken die allerlei opdrachten uit kan voeren. Je ontwerpt en programmeert de robot op basis van elke opdrachtomschrijving, waarna we gaan testen welke robot de opdracht het beste en snelste uit kan voeren. Kortom, geef je creativiteit en(technisch) inzicht de vrij ruimte!

De FIRST LEGO League (FLL®) is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales.We bereiden ons voor op deelname in 2018

Anatomie van vertebratenklas 5 en 6

De lichaamsbouw van vertebraten (gewervelde dieren) heeft een bouwplan met erg veel overeenkomsten. Alle vertebraten hebben ongeveer dezelfde organen die ongeveer op dezelfde plek zitten en op dezelfde manier ontstaan. In deze cursus gaan we kijken naar de evolutionaire en embryologische samenhang tussen bepaalde soorten en gaan we via dissectie (snij practica)  verschillende uitwerkingen van het bouwplan bekijken.

AANBOD SPORT

Badminton(nieuw) klas 1, t/m 4

Badminton is sportief schaken!In samenwerking met B.C.Argus wordt onder leiding van een professionele trainer een cursus badminton op maandagmiddag van 15.00 – 16.00 uur in de gymzaal op school voor de leerlingen die badminton leuk vinden, en meer willen leren. Wie weet maak je daardoor meer kans om je te plaatsen voor de regionale voorronde badminton die komend schooljaar waarschijnlijk in Raamsdonksveer wordt gehouden. In juni 2017 heeft een team uit klas 2c een 3e plaats gehaald en een team uit klas 4 de 1e plaats bij de Olympic Move in Amsterdam.

Softbalklas 3 t/m 5 ( Inschrijving gesloten)

Al vele jaren wordt er wekelijks op vrijdagmiddag 15.00 – 16.00 uur op school met één meisjes- en één jongensteam voor deze sport getraind. De resultaten van de laatste jaren geven aan dat deze opzet succesvol is. Al vele jaren bereiken we mooie resultaten in de regionale voorronde. In juni 2017 heeft het meisjes team de 3plaats behaald bij de Olympic Move in Amsterdam.

Schaken vanaf klas 1

Dit jaar bepalen de deelnemers samen met de docent in welke vorm er geschaakt gaat worden.Simultaan wedstrijden? Competitie onder de deelnemers zelf? Uitleg in korte cursusvorm? Er valt altijd wel wat te leren!

Volg het aanbod op de monitor , website en/of via je mentor.

AANBOD KUNST

Zang vanaf klas 1

Inhoud lessen:
Het workshoptraject zal verdieping geven op het gebied van zang voor zowel beginners en meer ervaren leerlingen. Er wordt gewerkt vanuit VCT zangtechniek,wat staat voor compleet vocale techniek. In de lessen komen de volgende elementen aan bod:

  • meerstemmig zingen
  • zangtechniek
  • performance
  • mogelijkheden om in te gaan op solo stukjes.

Klassiek Toneel in een hip jasje, speciaal voor klas 1

(Inschrijven niet meer mogelijk)

De prachtige voorstellingen Icarus, Antigone en Atalanta werden de afgelopen jaren door leerlingen van klas 1 meerdere keren met veel enthousiasme op de planken gezet.
Van de herfstvakantie tot de meivakantie wordt er ook dit jaar weer iedere week gerepeteerd op school aaneen klassiek toneelstuk, maar dan in een heel hip en jong jasje.
Teksten, goede kostuums, mooie muziek, maar vooral.. toffe spelers.
 
Tot ziens bij de voorstellingen op 23 en 24 mei 2018! Annabelle Morvan
(regisseur Toneel klas 1)

Atelierklas vanaf klas 1

Geef je beeldende talent alle ruimte! Handen uit de mouwen en werken met houtskool, krijt, inkt, pastel, aquarel- of acrylverf! Zin om te boetseren, ruimtelijk werken? Zin om te filmen, fotograferen , beelden digitale te bewerken of een combinatie van dit alles?

Je werkt zelfstandig, krijgt geen opdracht maar hebt wel de mogelijkheid om feedback van een kunstdocent te krijgen. Werken aan je portfolio voor een kunst- of kunstgerelateerde vervolg opleiding of een film of PR- materiaal voorde First Lego League wedstrijden is ook mogelijk.

Kunstbus voor klas 3, 4, 5,6

Twee keer per jaar rijdt de Kunstbus naar Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Op het programma kan een museumbezoek, bijzondere expositie, architectuurwandeling of concert bezoek staan. Dit programma varieert per keer. Voor de leerlingen, die het vak Kunst volgen, sluit het aan op het examenprogramma. Een gedeelte van het programma  is gezamenlijk, daarnaast heb je de mogelijkheid om in de tijd die resteert zelf een programma samen te stellen. Op het inschrijfformulier maak je motivatie duidelijk, je dagprogramma en je laat het ondertekenen door je de kunstdocent, coördinator en je ouder/verzorgen wanneer je nog geen 18 bent.

BernrodeBV klas 5

In de BERNRODE BV leren leerlingen een eigen business- plan te schrijven en zich bewust te worden van alles wat er komt kijken wil een idee een succesvolle onderneming worden. Zicht krijgen op je eigen kwaliteiten en drijfveren is van belang. Daarna ga je op zoek naar een idee, formeer je een managementteam en maak je een eerste globale beschrijving van het businessplan. Jij geeft aan op  welke gebieden je ondersteuning nodig hebt. Bijvoorbeeld op het gebied van Finance, Innovatie,Marketing & Communicatie en HRM en wij gaan op zoek om je de benodigde bagage te geven om een goed business plan op te kunnen stellen. Bedrijfsbezoeken kunnen nodig zijn, interactieve workshops door experts, misschien behoort mee doen met Finale (presentatie beste businessplannen) bij Nyenrode New Business School in Amsterdam wel tot de mogelijkheden?

_______________________________________________________________

IS JE INTERESSE GEWEKT? HEBJE ZIN OM DEEL TE NEMEN? SCHRIJF JE SNEL IN!  


Informatie
Downloads:

Toneel klas 1 2017-2018

Overeenkomst 2017-2018

Overeenkomst masterclass, korte cursus, enz.. 2017-2018

Overeenkomst DELF A1 2017-2018

FAQ Mentoren

FAQ Ouders en leerlingen

FAQ Vakdocenten


Hermes contactpersonen:

Nora van Marle
(coördinator Hermesprogramma)
nma@bernrode.nl

Steven Geurts
(coördinator Hermes Bètaprogramma)
sge@bernrode.nl
Hermes foto's
Hermes
Gymnasium Bernrode | Abdijstraat 36 | 5473 AG Heeswijk-Dinther | Tel: 0413 - 291342 | Fax: 0413 - 294093 | E-mail: administratie@bernrode.nl