U bent hier:   Home
  |  Mijn Bernrode

Article Details

Wat is ‘nepnieuws’ en hoe ga je daar mee om? Bericht geplaatst op: 12-4-2018

Wat is ‘nepnieuws’ en hoe ga je daar mee om? Als journalist en als nieuwsconsument? Daar gaat NRC graag over in gesprek met jonge mensen. Op dinsdag 17 april zullen Chris Hensen en Marie-Louise Schonewille, beiden journalist bij het NRC,  met klas 4C hierover in gesprek gaan.  Waar halen leerlingen hun informatie vandaan en hoe bepalen ze eigenlijk of het waar is?


Ze geven deze les omdat het NRC het belangrijk vindt dat leerlingen kritisch omgaan met de grote hoeveelheid informatie die op hen afkomt en om ze te helpen hun houding te bepalen in het debat over nepnieuws, waarmee ze om de oren worden geslagen als ze het nieuws een beetje volgen.  De afgelopen week nog ging het over Mark Zuckerberg en de rol van Facebook bij de presidentsverkiezingen. Mogelijk zijn leerlingen hierdoor geneigd niets meer te geloven. Dat is nu ook weer niet nodig en zou een negatieve ontwikkeling zijn met maatschappelijke consequenties.

Aan het einde van de les hebben de leerlingen hopelijk meer begrip van hoe nieuws tot stand komt, hoe berichten worden gespreid en wat journalisten doen. Ze hebben een aantal handvatten gekregen voor het maken van onderscheid tussen betrouwbare en onbetrouwbare informatie.


 Terug