Theaterproject

Ons Theaterproject is er om jullie te laten genieten van zoveel mogelijk  prachtige, spannende, grappige en rare voorstellingen in het theater. Omdat we dat verrijkend vinden, maar ook gewoon omdat het leuk is.
Daarnaast adviseren sommige vakdocenten je om klassikaal een specifieke voorstelling te bezoeken waarbij 'n boek/thema/tijdsbeeld/concert en/of kunstenaar belicht wordt. Deze voorstellingen staan onder de kop  'met z'n allen' in het schema onderaan deze bladzijde. Steeds meer gezelschappen geven daarbij een inleiding voorafgaand aan de voorstelling, waardoor je een genuanceerder beeld krijgt van het onderwerp… Deze 'met z'n allen-voorstellingen' worden beschouwd als onderdeel van een lessenreeks en alle leerlingen van de lesgroep worden geacht daarbij aanwezig te zijn.

Alle individuele bestellingen gaan via de site of kassa van de theaters. Met je Cultuurkaart en Bernrodepas kom je bij de meeste theaters/filmhuizen en bioscopen in aanmerking voor een flinke korting op de normale toegangsprijs.

Kunstklas 4,5 en 6

Handelingsdeel: 6 voorstellingen/exposities naar eigen inzicht, evenwichtig verdeeld over de 4 disciplines. We raden je aan (de klassikale voorstellingen zijn voor jou gratis) te betalen met je cultuurkaart; daarmee krijg je immers fikse kortingen. Heb je interesse in een van de andere 'met z'n allen' voorstellingen? Stuur zsm een mailtje naar mge@bernrode.nl om ook gebruik te kunnen maken  van de collectieve cultuurkaart-/subsidievergoeding... Een verslHierbij hoort een workshop op dinsdag 14 februari van 13.15-14.45 uurag van de activiteiten formulier handelingsdeel KUNST z.s.m. na de voorstelling inleveren bij je docent Kunst. 

Korting op de toegangsprijzen:

De volgende theaters geven leerlingen van Bernrode  korting op toegangsprijzen:

Theater aan de Parade, ’s Hertogenbosch
http://www.theateraandeparade.nl/

Voor een groot deel van de voorstellingen geldt een CJP-prijs (variërend per voorstelling vanaf € 14.50), hierbij zijn het pauzedrankje en de garderobe inbegrepen. Kaartjes zelf op vertoon van Cultuurkaart, afhalen aan de kassa.

 Theater De Blauwe Kei, Veghel
http://www.blauwekei.nl/

Last minute (vanaf 1 uur voor de voorstelling) kun je naar alle voorstellingen, mits niet uitverkocht, een kaartjes kopen voor €12.50 op vertoon van je Cultuurkaart en/of schoolpas.

Met z’n allen naar *:

* Deze voorstellingen worden betaald met het collectieve cultuurkaarttegoed. Kaarten via vakdocent verdeeld, 1 a 2 weken voor de betreffende voorstelling.

 

  

 

Klas 4

Nederlands

Moszkowicz - Toneelgroep Maastricht, Porgy Franssen e.a.

 

Dinsdag 14 maart 2017, 20.00 uur,Theater aan de Parade, 's Hertogenbosch-Grote zaal, inleiding 19.00 uur

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft Moszkowicz voortoneelgroep Maastricht. Het verhaal van een strafrechtadvocaat die de beste van Nederland moet worden...

Omdat zijn vader de beste was. Een vader die hij niet teleur mag stellen. Hij beheerst de kracht van het woord als geen ander. Als een volleerd acteur kan hij recht praten wat krom lijkt. Moszkowicz is welbespraakt, geestig, charismatisch, draagt dure pakken en omringt zich met de mooiste vrouwen.

Iedereen wil Moszkowicz zijn, behalve Moszkowicz zelf...

Met muziek van Vincent van Warmerdam, artistiek leider:Michel Sluysmans

Kunst

Marcus Morau – Pablo door Scapino Ballet Rotterdam


Donderdag 9 februari 2017, 20.00 uur, Theater aan de Parade, 's Hertogenbosch-Grote zaal, inleiding 19.00 uur

PABLO is een enerverend spektakelstuk met dans, theater en orkest over het leven van Pablo Picasso en zijn onsterfelijke kunst. PABLO,van de Spaanse choreograaf Marcos Morau, wordt gedanst door het voltallig Scapino ensemble. De combinatie met de live muziek van het 24-koppige orkest Sinfonia Rotterdam vormt een overrompelend geheel.

In deze levendige voorstelling wordt het publiek meegenomen in het veel bewogen leven van Picasso. PABLO speelt zich af tijdens de grote oorlogen, de dictatuur onder generaal Franco ende hervormingen die allen hun weerslag hadden op Picasso’s kunst. Met historische kostuums, prachtige muziek en filmische enscenering, waarin zelfs een rouwstoet met wagen het toneel opkomt, geeft PABLO ook een inkijkje in de temperament volle Spaanse volksaard in heftige tijden. PABLO is een terugblik, maar met de vele conflicten in de wereld om ons heen wil de voorstelling ook aanzetten tot nadenken over het hier en nu.

Live muziek
De live muziek, met o.a. de Bolero van Ravel, versterkt het Spaanse karakter van het stuk. Sinfonia Rotterdam, o.l.v. dirigenten Conrad van Alphen en Benoit Fromanger, speelt een mengeling van Spaanse en Franse volksliederen en klassieke muziek met delen uit de Bolero van Ravel en het spektakelstuk van Tsjaikovski, Ouverture 1812. Marcos Morau, afkomstig uit Catalonië en oprichter van het Spaanse kunstenaarscollectief La Veronal, is een rijzende ster in deSpaanse en Europese theaterwereld. Hij maakt naam door de vernieuwende wijze waarop hij met dans en andere kunstdisciplines verhalen vertelt. PABLO is een nieuw stuk,gebaseerd op Los Pájaros Muertos dat met veel succes is opgevoerd op locaties in Barcelona, Venetië, Brazilië en Parijs. Artistiek directeur Ed Wubbe wil het theaterpubliek in Nederland graag laten kennismaken met het bijzondere werk van deze eigenzinnige choreograaf en theatermaker.

Dr.Miracle'sLast Illusion - Opera2day

 Let op: 1 uur eerder aanwezig ivm generale repetitie Klankveld. Hierbij hoort een workshop in de VandenElsenzaal op dinsdag 14 februari van 13.15-14.45 uur

Dinsdag 7 maart 2017, 20.00 uur, Theater aan de Parade 's Hertogenbosch Grote zaal, inleiding 19.00 uur met bewegende beelden, gefilmde interviews en geluidsfragmenten vertelt musicoloog Philip Ruitenberg over het ontstaan van de voorstelling. Met extra informatie over de inspiratiebronnen en over de muzikale uitvoeringspraktijk,die zich baseert op de eerste geluidsopnames van rond 1900.

Opera2day heeft zich voor deze voorstelling laten inspireren door een magisch genre; illusionisme.

De ongrijpbare illusionist Dr.Miracle raakt door de tragische dood van zijn assistente bedwelmd door de schoonheid van haar overgang naar het eeuwige licht. Hij verlangt ernaar om deze overgang opnieuw te beleven en raakt in zijn zoektocht verzeild in een mysterieuze wereld volslaap wandelaars, waanzinnigen en dolende zielen.

Kijken we naar lichtvoetige illusies of zien we een gedetailleerd verslag van een reeks gruwelijke moorden? Een flamboyante,melancholische voorstelling vol suspense, humor en horror.

Betoverende muziek van Bellini, Offenbach, Verdi, Wagner &Stravinsky. 

Hierbij hoort een workshop op dinsdag 14 februari van 13.15-14.45 uur

 

Klas 5

Nederlands

Max Havelaar

Vrijdag 16 september 2016, 20.30 uur, Natuurtheater De Kersouwe Heeswijk-Dinther

Max Havelaar van Multatuli.

Het boek wordt nog altijd beschouwd als de beste roman uit de Nederlandse literatuur en is het verhaal – dat gaat over een man die in opstand komt tegen het corrupte regeringssysteem in Nederlands-Indië en de onderdrukking van de bevolking aldaar – na meer dan een eeuw nog steeds actueel.

Het verhaal laat zien wat één man met een goed hart en een flinke dosis lef teweeg kan brengen. Wat volgde was de afschaffing van het cultuurstelsel in Nederlands-Indië en later zelfs de inleiding tot onafhankelijkheid. Een mooi voorbeeld in deze tijden waarin er zoveel corruptie en onderdrukking aan het licht komt. Het verhaal laat ons stilstaan bij onze medemens en bij wat wij van anderen vinden. Alleen al om die reden is het een verhaal dat het verdient om gehoord én gezien te worden.

Productieleider Adri van den Brand bewerkte Max Havelaar tot een unieke voorstelling die het publiek mee zuigt in de sfeer en de problematiek van het negentiende-eeuwse Java en van daaruit subtiel de parallellen en verschillen naar de eenentwintigste eeuw legt.

 

Kunst

Dr.Miracle'sLast Illusion - Opera2day

 Let op: 1 uur eerder aanwezig ivm generale repetitie Klankveld. Hierbij hoort een workshop in de VandenElsenzaal op dinsdag 14 februari van 15.00-16.30 uur

Dinsdag 7 maart 2017, 20.00 uur, Theater aan deParade 's Hertogenbosch Grote zaal, inleiding 19.00 uur met bewegende beelden, gefilmde interviews en geluidsfragmenten vertelt musicoloog Philip Ruitenberg over het ontstaan van de voorstelling. Met extra informatie over de inspiratiebronnen en over de muzikale uitvoeringspraktijk, die zich baseert op de eerste geluidsopnames van rond 1900.

 

Opera2day heeft zich voor deze voorstelling laten inspireren door een magisch genre; illusionisme.

De ongrijpbare illusionist Dr.Miracle raakt door de tragische dood van zijn assistente bedwelmd door de schoonheid van haar overgang naar het eeuwige licht. Hij verlangt ernaar om deze overgang opnieuw te beleven en raakt in zijn zoektocht verzeild in een mysterieuze wereld vol slaapwandelaars, waanzinnigen en dolende zielen.

Kijken we naar lichtvoetige illusies of zien we een gedetailleerd verslag van een reeks gruwelijke moorden? Een flamboyante,melancholische  voorstelling vol suspense, humor en horror.

Betoverende muziek van Bellini, Offenbach, Verdi, Wagner &Stravinsky. 

 

Ed Wubbe: Holland & LeChat Noir door Scapino Ballet Rotterdam

Donderdag 20 april 2017, 20.00 uur, Theater aan de Parade 's Hertogenbosch Grote zaal, inleiding 19.00 uur

Twee meesterwerken van de succesvolste Nederlandse choreograaf in één voorstelling. HOLLAND en LE CHAT NOIR van Ed Wubbe behoren tot de beste choreografieën die Scapino de afgelopen jaren heeft gebracht. Beide stukken kregen lovende reacties van pers en publiek vanwege het vernieuwende theatrale karakter, de grote dynamiek en de virtuoze uitvoering. 

In HOLLAND verbeeldt Wubbe zijn gevoelens en liefde voor zijn geboorteland en gaat hiervoor terug naar de gouden eeuw. Alleen al het toneelbeeld is adembenemend, met een oer-Hollandse wolkenlucht in de stijl van Ruysdael en dansers in 17e eeuwse pakken. Met prachtige choreografische vondsten vangen Wubbe en zijndansers de oorsprong van de Hollandse identiteit, een mengeling van calvinisme en vrije VOC mentaliteit. Het HOLLAND van Wubbe is een land van vrijheid en daarmee actueler dan ooit.

"Dansend aan Holland maakt Scapino tegendraadse sprongen." (* * * *)- De Volkskrant
Het illustere Parijse theatercafé en cabaret LeChat Noir was tijdens de Belle Époque in Parijs het epicentrum vooravant-garde artiesten uit het variété, cabaret en muziek. Met clowneske solo’s,buitenissig uitgedoste dansers, onderhuidse tragiek en een vleugje Franse cancan komt het café opnieuw tot leven. Met een schitterende soundtrack, van bruisende operettemuziek tot chansons van Edith Piaf en Jacques Brel.
"Wubbes Le Chat Noir geeft tegen kleur aan het bonte operette-gevoel: een tragisch verval heeft ingezet bij deze hippe bohémiens. Wij zien aankomen wat zij nog verbergen." (* * * *) - De Volkskrant

 

Klas 6

Kunst

Silver– Dance company Nanine Linning & Theater und Orchester Heidelberg


Dinsdag 17 januari 2017, 20.00 uur,Theater aan de Parade 's Hertogenbosch Grote zaal, inleiding 19.00 uur

Nanine Linning laat zich dit keer leiden door haar persoonlijke fascinatie voor technologie. In SILVER ontwerpt de chef choreografe van Theater und Orchester Heidelberg samen met haar twaalf dansers een spectaculair sinister toekomstscenario waarin de nu alvoelbare verwevenheid van mens en technologie haar voltooiing heeft bereikt.Machinaal bewegende dansers bevolken het podium net als machinaal bewegende dansers bevolken het podium, net als dansende machines en vreemde hybride wezens. De futuristische setting en kostuums van design-talent Bart Hess en decurieuze geluiden van componist Michiel Jansen zorgen voor een ‘vibe’ die het midden houdt tussen fascinatie en ongemak.
De pers in Duitsland reageerde unaniem enthousiast op SILVER:
"Linnings visie van wat er gebeurt zodra humanoïden het vermogen totzelfverbetering krijgen, ziet er sensationeel uit." - Süddeutsche Zeitung. 
"Atletisch krachtige, hoog virtuoos en furieus gedanstegroep-scenes." - Darmstädter Echo
"Haar proefopstelling over de vraag naar het menselijke in een getechniseerde wereld is schrikbarend actueel." - Stuttgarter Nachrichten

Dr.Miracle's Last Illusion - Opera2day

Let op: 1 uur eerder aanwezig ivm generale repetitie Klankveld. Hierbij hoort een workshop in de VandenElsenzaal op dinsdag 14 februari van 15.00-16.30 uur

Dinsdag 7 maart 2017, 20.00 uur, Theater aan de Parade 's Hertogenbosch Grote zaal, inleiding 19.00 uur met bewegende beelden, gefilmde interviews en geluidsfragmenten vertelt musicoloog Philip Ruitenberg over het ontstaan van de voorstelling. Met extra informatie over de inspiratiebronnen en over de muzikale uitvoeringspraktijk,die zich baseert op de eerste geluidsopnames van rond 1900.

 

Opera2day heeft zich voor deze voorstelling laten inspireren door een magisch genre; illusionisme.

De ongrijpbare illusionist Dr.Miracle raakt door de tragische dood van zijn assistente bedwelmd door de schoonheid van haar overgang naar het eeuwige licht. Hij verlangt ernaar om deze overgang opnieuw te beleven en raakt in zijn zoektocht verzeild in een mysterieuze wereld vol slaapwandelaars, waanzinnigen en dolende zielen.

Kijken we naar lichtvoetige illusies of zien we een gedetailleerd verslag van een reeks gruwelijke moorden? Een flamboyante,melancholische  voorstelling vol suspense, humor en horror.

Betoverende muziek van Bellini, Offenbach, Verdi, Wagner &Stravinsky. 

 

Handelingsdeel Kunst

Je kunt hier het Aandachtspunten verslag Culturele Activiteiten downloaden.

Gymnasium Bernrode | Abdijstraat 36 | 5473 AG Heeswijk-Dinther | Tel: 0413 - 291342 | Fax: 0413 - 294093 | E-mail: administratie@bernrode.nl