HERMES PROGRAMMA   

 

Inschrijving voor het Hermes -programma tweede semester

 

  • Bernrode BV klas 5 zo snel mogelijk inschrijven!
  • Voor Debat-Socrates, Zang en Atelier Kunst kan doorlopend worden ingeschreven!
  • Voor Schaken kun je je per keer inschrijven(kosteloos)/ volg hiervoor de monitor of  info van dhr. Willems/schaakdocent.

BASIS AANBOD & Wensen voor een cursus/masterclass ?

Het aanbod voor het Hermes- programma bestaat uit een vast basisprogramma, maar daarnaast is het mogelijk om ook je eigen wensen voor een bepaalde cursus/masterclass/gastlessen kenbaar te maken!

Laat ons weten wat je bezighoudt en waarin je extra lessen zou willen volgen. Wij gaan ons best doen een docent te vinden en maken er bij voldoende deelnemers een mooi Hermes aanbod van.

Inschrijven :


Download het inschrijfformulier. Lever dit formulier ondertekend in bij de administratie.

Het formulier wordt op datum afgestempeld. “Wie het eerst komt, die het eerst maalt”, lever dus zo snel mogelijk je inschrijfformulier in.

Wanneer er voldoende aanmeldingen zijn om de cursus door te kunnen laten gaan wordt per mail de benodigde informatie toegestuurd. De cursus verschijnt dan ook in Magister.

Zijn lestijden en data nog niet bekend en blijken later niet inpasbaar te zijn in je rooster, dan is het mogelijk om je voor aanvang van de cursus kosteloos uit te schrijven.

Vragen? Stuur een mailtje naar de coördinator van het Hermes-programma: Nora van Marle, E-mail: nma@bernrode.nl of kijk bij Hermes Documenten.


Het Hermes programma; algemene informatie
Net zoals voorgaande jaren biedt het Hermes–programma geïnteresseerde en/of getalenteerde leerlingen een rijk extra programma, dat verder gaat dan de gewone lessen. Het probeert een brug te slaan van de theorie naar de praktijk en naar de eigen vraag en belangstelling van leerlingen. Achterliggende gedachte is ook dat sommige leerlingen door deelname aan het Hermes-programma hun gedrevenheid en motivatie voor leren vasthouden en soms herontdekken.

Het Hermes-programma is opgezet vanuit de faculteiten Talen, Exact, Kunst en Sport. Het programma komt tot stand in samenwerking met interne en externe docenten en externe organisaties en opleidingen. Alle leerlingen kunnen deelnemen aan een of meerdere onderdelen van het Hermes-programma.

Voorwaarde voor deelname aan een Hermes-activiteit die in lestijd valt, is dat leerlingen er zodanig goed voorstaan (uitgangspunt is een gemiddelde van een 7 voor alle vakken) dat ze geen gebruik hoeven te maken van hulplessen of andere extra hulp. In overleg met mentor/ouders kan van dit algemene uitgangspunt afgeweken worden. De meeste Hermes-lessen worden om de week gegeven. Ouders voor wie de kosten van deelname aan het Hermes- programma een probleem vormen kunnen via de rector een beroep doen op het Hermes- fonds.

We hopen dat weer veel leerlingen met veel plezier deelnemen aan het Hermes-programma!

Nora van Marle (coördinator Hermes-programma) en Thérèse van Rossum (coördinator Hermes Bètaprogramma)

Deelname

Deelname aan een cursus kost € 50,00 per 10/12 lessen of per semester (aan het volgen van Levend Latijn zijn geen kosten verbonden).

Neem contact op over een eventuele tegemoetkoming in de kosten.

Overleg met je ouders en mentor of je je het kunt veroorloven om een Hermes- cursus te volgen.

BASISPROGRAMMA

*Tijdstippen van lessen door interne docenten kunnen veranderen, doordat er het tweede semester een nieuw rooster komt. Wanneer blijkt dat cursus op een voor jou ongunstig tijdstip valt,  kun je je kosteloos uitschrijven bij aanvang van de cursus!

Faculteit

Cursus

Doelgroep

*Start & Tijdstip

TALEN

Frans Delf A1,

Klas 1

Start in overleg met de vakdocent

 

Frans Delf A2, B1 en B2

Vanaf Klas 2

Zijn gestart! Inschrijven nu niet meer mogelijk !

 

Spaans en Russisch

Vanaf klas 1

Zijn gestart. Inschrijven nu niet meer mogelijk.

 

Chinees : beginners

Vanaf klas 1

Geen cursus op dit moment. Wordt weer in 2019-2020 gegeven

 

Taalkunde

Vanaf klas 2

Is gestart, inschrijven in overleg met de docent ( MVE)

Nieuw!

Levend Grieks

Klas 3

In overleg met de docent ( SVE)

 

Debatclub Socrates

Vanaf klas 3

Wisselende tijdstippen. Volg monitor & info docent HRO

Duits Goethe en Engels Cambridge en Levend latijn worden in de reguliere lessen gegeven!

 

 

 

 

EXACT

Robotica Lab

Klas 1

Tijden in overleg met docent (LTH)

 

Python

klas 2 en 3

Tijden in overleg met docent (TRO)

 

Anatomie van vertebraten

Klas 5 en 6

Tijden in overleg met de docent (ILU)

SPORT

Softbal

Klas 3 t/m 5

Tijden in overleg met de docent (DGR)

 

Schaken

Vanaf klas 1

Volg de monitor en meld je aan bij de docent (TWI)

ZAAKVAKKEN

Bernrode BV

(doorstart pilot)

Klas 5

Start half januari 2019, zsm inschrijven! Tijden in overleg met docent( NHO)

KUNST Muziek

Zang

Vanaf klas 1

Datum Proefles volgt nog!

Lessen maandagen 4e en 5e lesuur twee wekelijks. (externe docent Sanne Christensen)

KUNST Drama

Klassiek Toneel

klas 1

Inschrijven niet meer mogelijk, is gestart (externe docent Annabelle Morvan)

KUNST Beeldend

Atelier

Vanaf klas 1

Lessen in de oneven weken op de donderdagen het 3de en 4de uur (docent MGE)

 

Gastlessen kunstenaars

Voor ll’n. met kunst + geïnteresseerde ll’n.

Wisselende tijdstippen, inschrijving per gastles.

KUNST Algemeen

Kunstbus

Klas 4-6

Twee maal per jaar (hele dag)

 

AANBOD TALEN TWEEDE SEMESTER

Levend Grieks voor klas 3

Hoe zeg je ja of nee in het Grieks? Hoe vraag je iemand hoe het gaat? Hoe zeg je dat je been gebroken is? Hoe spraken de oude Grieken tegen elkaar op straat? Tijdens de normale lessen Grieks leer je Griekse teksten vertalen. Wil je ook je luistervaardigheid en spreekvaardigheid verbeteren? Kies dan voor deze cursus. In negen lessen leer je de basis om een gesprek in het Oudgrieks te kunnen voeren. 

Chinees vanaf klas 1 beginners

Ben je ooit gefascineerd geraakt door één van de oudste talen van een land met een rijk verleden, dynamisch heden en een veel belovende toekomst? China is in de belangstelling, China is hot. Misschien krijg je in de toekomst te maken met de Chinezen op je werk; misschien wil je ooit reizen naar China en daar met mensen een beetje kunnen praten? Of wil je gewoon de uitdaging aan en ontdekken hoe deze taal in elkaar zit?

In deze cursus leer je met het Nederlandstalig lesboek “Chinees? ‘n Makkie!” eenvoudig praten in het Chinees. Onze aandacht gaat uit naar spreken en luistervaardigheid. Ook leren wij het Pin Yin systeem, Chinese karakters lezen, schrijven en typen.

Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de Chinese cultuur en leefgewoonte. Regelmatig wordt een documentaire over China afgespeeld in de les. Met ongeveer 1 á 2 uur huiswerk per week kun je goed oefenen wat je in de les geleerd hebt. Kom en ontdek deze fascinerende taal!

Algemene Taalkunde vanaf klas 2

Op Bernrode leer je standaard zes verschillende talen, en binnen het Hermes- project kun je er zelfs nog meer leren. Maar hoewel al die talen natuurlijk flink van elkaar verschillen, zijn er ook grote overeenkomsten te vinden.

Waarschijnlijk is dat jou ook weleens opgevallen. Dergelijke overeenkomsten worden bestudeerd in een afzonderlijke wetenschap, de Algemene Taalkunde.

In deze cursus leer je een hoop over hoe taal functioneert, maar we gaan er ook wat mee doen: we gaan proberen zelf een efficiënte beschrijving van een taal te maken, we discussiëren over de vraag in hoeverre Chomsky gelijk heeft met zijn theorieën of niet, enzovoorts.

Welke onderwerpen we precies verder gaan uitdiepen, spreken we samen af tijdens de cursus. En misschien kun je van zo'n onderwerp uiteindelijk wel een profielwerkstuk maken.

Frans Delf

A1 voor klas 1
In overleg met de docent  kan een leerling een ander niveau volgen dan het niveau van zijn jaarlaag.

Delf examens zijn de officiële Franse taalexamens die overal ter wereld afgenomen worden en die leiden tot een diploma waarmee je jouw mate van taalbeheersing kunt aantonen.

De leerlingen volgen, of een semester of een jaar lang, één lesuur VTO (Versterkt Talen Onderwijs) Frans per week. De lessen zijn uitsluitend in het Frans. De lessen zijn gericht op spreekvaardigheid om de drempelvrees te verlagen. De leerlingen hebben ook iedere week huiswerk om de leesvaardigheid en de schrijfvaardigheid te verbeteren.

De leraar probeert zoveel mogelijk van het “echte” leven in Frankrijk te gebruiken, authentieke documenten te leveren, etc….

Voordelen van Delf

Ten eerste gaat het niveau van de leerling vrij snel omhoog (kleine klassen + consequent Frans als voertaal). De drempelvrees voor de spreekvaardigheid gaat zeker omlaag. De leerling wordt zekerder van zichzelf. Iedere leerling (zelfs een “matige” leerling) kan een diploma halen en dat werkt zeer motiverend. Iedere leerling werkt volgens zijn eigen ritme. Met een Delfdiploma B2 Frans kan een student toegelaten worden tot iedere universiteit in de francofone wereld. Hij krijgt ook vrijstellingen van sommige Franse vakken op universiteiten in Nederland. 

Duits Goethe en Engels Cambridge en Levend latijn worden in de reguliere lessen gegeven!

Debatclub SOCRATES vanaf klas 3

Wil jij debatteren op televisie? Heb jij de wil om te winnen? Sabel jij elke tegenstander neer met ijzersterke argumenten? Laat jij je opponent in het debat ‘alle hoeken van de kamer zien’? Weet jij het publiek voor je te winnen? Is publiek toneelspel een kolfje naar je hand?  jij wel eens: stond ik nu maar in de Tweede Kamer? Of zou je het bovenstaande allemaal graag willen leren en kunnen? Ja?!

Sluit je dan aan bij debatclub ‘Socrates’, leer debatteren en vertegenwoordig gymnasium Bernrode in debatwedstrijden met andere gymnasia uit het land. En als we er helemaal voor gaan, is de kans groot dat heel Nederland jou straks ziet debatteren op televisie? Spreken is zilver, maar debatteren is goud!

Is jouw tong even scherp als je brein, doe dan mee aan Debatclub ‘Socrates’  en geniet van de genoegens van de retorica, want een echte debater weet het altijd beter!

AANBOD EXACT

Robotica lab klas 1  Instapcursus voor FIRST® LEGO® League (FLL®

Bij robotica ga je in groepjes met behulp van Lego Mindstorms een zelfsturende robot maken die allerlei opdrachten uit kan voeren. Je ontwerpt en programmeert de robot op basis van elke opdrachtomschrijving, waarna we gaan testen welke robot de opdracht het beste en snelste uit kan voeren. Kortom, geef je creativiteit en (technisch) inzicht de vrije ruimte!

 

Programmeren in Python vanaf klas 2, 3 ervaring wenselijk

Met Python ga je programmeren zoals programmeurs dat doen!

Je leert hoe je een algoritme moet maken en hoe je een programma structureel en leesbaar opbouwt.

Met Python ga je character-based programmeren: je programma komt in een tekstbestand. Vervolgens run je een programma in een ander scherm. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de compiler van de grote programmeertalen C en Cobol. 

 

Python is de ideale basis voor bijvoorbeeld de FLL en FTC. En Python is zeer geschikt als kennismaking met programmeren.

 

Anatomie van vertebraten klas 5 en 6

De lichaamsbouw van vertebraten (gewervelde dieren) heeft een bouwplan met erg veel overeenkomsten. Alle vertebraten hebben ongeveer dezelfde organen die ongeveer op dezelfde plek zitten en op dezelfde manier ontstaan. In deze cursus gaan we kijken naar de evolutionaire en embryologische samenhang tussen bepaalde soorten en gaan we via dissectie (snijpractica)  verschillende uitwerkingen van het bouwplan bekijken.

AANBOD KUNST

Zang vanaf klas 1

·         Proefles Zang wordt opnieuw aangeboden, volg de mail hierover  

Inhoud lessen:
Het workshoptraject zal verdieping geven op het gebied van zang voor zowel beginners en meer ervaren leerlingen. Er wordt gewerkt vanuit VCT zangtechniek, wat staat voor compleet vocale techniek. In de lessen komen de volgende elementen aan bod:

  • meerstemmig zingen
  • zangtechniek
  • performance
  • mogelijkheden om in te gaan op solo stukjes.

Atelierklas Kunst Beeldend vanaf klas 1

Geef je beeldende talent alle ruimte! Handen uit de mouwen en werken met houtskool, krijt, inkt, pastel, aquarel- of acrylverf! Zin om te boetseren, ruimtelijk werken? Zin om te filmen, fotograferen , beelden digitale te bewerken of een combinatie van dit alles?

Je werkt zelfstandig, krijgt geen opdracht maar hebt wel de mogelijkheid om feedback van een kunstdocent te krijgen. Werken aan je portfolio voor een kunst- of kunst gerelateerde vervolgopleiding of een film of PR- materiaal voor de Robotica wedstrijden is ook mogelijk.

Kunstbus voor klas 3, 4, 5, 6

Twee keer per jaar rijdt de Kunstbus naar Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Op het programma kan een museumbezoek, bijzondere expositie, architectuurwandeling of concert bezoek staan. Dit programma varieert per keer. Voor de leerlingen, die het vak Kunst volgen, sluit het aan op het examenprogramma. Een gedeelte van het programma  is gezamenlijk, daarnaast heb je de mogelijkheid om in de tijd die resteert zelf een programma samen te stellen. Op het inschrijfformulier maak je je motivatie duidelijk, je dagprogramma en je laat het ondertekenen door je de kunstdocent, coördinator en je ouder/verzorgen wanneer je nog geen 18 bent.

SPORT

Softbal klas 3 t/m 5

Al vele jaren wordt er wekelijks op vrijdagmiddag 15.00 – 16.00 uur op school met één meisjes- en één jongensteam voor deze sport getraind. De resultaten van de laatste jaren geven aan dat deze opzet succesvol is. Al vele jaren bereiken we mooie resultaten in de regionale voorronde. In juni 2018 heeft het jongens team de finaleronde op Papendal gehaald. Helaas werd deze afgelast i.v.m. de regen.

Schaken vanaf klas 1

Dit jaar bepalen de deelnemers samen met de docent in welke vorm er geschaakt gaat worden. Simultaan wedstrijden? Competitie onder de deelnemers zelf? Uitleg in korte cursusvorm? Er valt altijd wel wat te leren!

Volg het aanbod op de monitor, website en/of via je mentor.

ZAAKVAKKEN

Bernrode BV klas 5

Bij het Hermes-onderdeel Bernrode BV leren leerlingen een eigen businessplan te schrijven en zich bewust te worden van alles wat er bij komt kijken wil een idee een succesvolle onderneming worden. Zicht krijgen op je eigen kwaliteiten en drijfveren is van belang. Daarna ga je op zoek naar een idee, formeer je een managementteam en maak je een eerste globale beschrijving van het business plan. Om je hierbij te helpen willen we dit schooljaar gebruik gaan maken van externe (ondernemers)coaches.

Met een aantal deelnemende leerlingen wordt tweemaal afgereisd naar Breukelen: voor de kick off en de finale van de Intergymnasiale Businessplancompetitie bij Nyenrode University. Het winnende team van de interne competitie op Bernrode neemt deel aan de finale.

_______________________________________________________________

IS JE INTERESSE GEWEKT? HEB JE ZIN OM DEEL TE NEMEN? SCHRIJF JE SNEL IN!