Nieuwe Hermes cursus!

Weer, wolken en jouw camera

 

We zijn er bijna altijd mee bezig. Weer, wolken en de smartphone. Weer en wolken zijn bovendien gratis en elke dag anders. Een blauwe lucht is mooi maar meestal zijn er wolken en als je goed oplet zie je dat er heel veel verschillende soorten zijn. Groot, klein, rond, langwerpig, egaal. Waarom is dat zo en hoe ontstaan wolken? Heb je ooit van lenticulariswolken gehoord? Google het woord eens in en je valt van verbazing achterover. Hoe kan dat nu toch?  Je zult spoedig merken dat je veel vaker naar de lucht gaat kijken dan tot nu toe.

Dat het weer veranderlijk is hoef ik je niet te zeggen. Maar waarom is dat? We gaan het uitleggen en als het goed is kun je straks ook een beetje zelf een weersvoorspelling maken. 

Let ook eens op hoeveel kleuren er in de lucht zijn. Geel, rood, blauw, grijs. Een regenboog heb je vast vaak gezien, maar  wat zie je nu eigenlijk. En wist je dat er ook bogen om de zon zijn. Hoe bekend is de uitspraak: avondrood, brengt mooi weer aan boord. Kloppen ze eigenlijk wel die weerspreuken?

Van al die weersverschijnselen kun je heel goed foto’s maken en dat gaan we ook doen, want we kijken niet alleen naar het weer en wolken. Nee, we gaan ons ook bezig houden met het fotograferen ervan. Een bijzondere combinatie.

Foto’s maken kan iedereen, maar goede foto’s maken is iets anders.  Het goede nieuws is dat je het wel kunt leren. Het maakt niet uit wat voor camera je hebt want niet de lens in de camera maakt eigenlijk de foto maar jouw ogen. Fotograferen is vooral kijken. Wat moet er wel en wat niet op de foto staan. De compositie speelt daarbij een belangrijke rol. Heb je een echte camera: prima. Heb je alleen een smartphone, ook prima.

 

 Na afloop weet je twee dingen. 1. Hoe zit het weer in elkaar en 2. hoe maak ik goeie foto’s. Doe je mee.

De cursus bestaat uit 8 blokken van 2 lesuren en begint in het tweede semester.

Tijd: Dinsdagochtend

Het enig wat je nodig hebt is een camera.

Meer info bij de docent van de cursus: Ton Cruijsen, tcr@bernrode.nl

Media
  • wolkennieuws