De Kunstbus rijdt 3-10-2023 naar Rotterdam!

De Kunstbus rijdt naar...

Rotterdam 

op dinsdag 3 oktober 2023

Zin om mee te gaan?

 

Maak voor jezelf een interessant cultureel programma in Rotterdam.

Elke zelfstandige en ondernemende leerling* van klas 4,5 of 6 of Hermesatelier (klas 3 of hoger) kan een inschrijfformulier downloaden, invullen en laten ondertekenen.

De busrit is gratis. Houd er rekening mee dat je de entrees mogelijk zelf moet betalen. Veel musea zijn gratis tot 18 jaar of er geldt een sterk gereduceerd CJP-tarief en soms kan de betaling collectief met subsidie geregeld worden; dit is bijv het geval voor de rondleiding in de Kunsthal  & de architectuur fietstocht.

Vergeet je schoolpas en je Cultuurkaart niet! 

 

 Als jij met de Kunstbus naar Rotterdam wilt gaan volg dan onderstaand stappenplan:

1.       Download het inschrijfformulier <- hier

2.       Bestudeer het culturele aanbod van de stad (zie tips hieronder) en kies tenminste 1 activiteit voor de ochtend en 1 activiteit voor de middag.

3.       Laat de aanvraag ondertekenen door ouder en mentor (als je nog geen 18 jaar bent).

4.       Lever het volledig ingevulde formulier uiterlijk donderdag 7 september as. digitaal in en mail het naar mge@bernrode.nl. Snelle beslissers met een goed plan en Kunstleerlingen (= immers examenprogramma) komen bovenop de stapel.

5.       Uiterlijk vrijdag 15 september ontvang je via mail (bij over-inschrijving) of app-groep (in geval van bevestiging) een bericht.

6.       In de stad moet je zelf je weg vinden (OV-app 9292, maps), download apps (bv Citymapper) die je helpen (offline) te navigeren.

7.       Geen zin in OV? De volgende musea liggen aan het Museumpark: Depot Boijmans van Beuningen, Kunsthal, Het Nieuwe Instituut, Huis Sonneveld, Chabotmuseum en enkele villa’s

8.       Bekijk de websites vd musea en bestel (met je groepje) online kaartjes om een wachtrij/teleurstellingen te voorkomen. Let op: vaak moet je een tijdslot kiezen: je bent om ongeveer 10.00 uur in het Museumpark en we vertrekken rond 16.00 uur in Rotterdam. Maak een notitie in je telefoon met alle info, print/collect je tickets… kortom bereid je voor!

 

Kijk op:

https://mooirotterdam.com/museumpark-rotterdam/

https://rotterdam.info/kunst-cultuur/

https://rotterdam.info/architectuur/

https://rotterdam.info/locaties/#page=1

https://mooirotterdam.com/rotterdam-street-art-museum/

https://www.rotterdamstreetartmuseum.com/#page-section-2

http://www.9292ov.nl/

      Tips met stip

De Kunsthal, ‘In Search of Humanity’, een tentoonstelling van Ai Wei Wei, een van de meest toonaangevende kunstenaars van dit moment, onvermoeibaar mensenrechtenactivist en criticus van autoritaire machtssystemen. Sleutelwerken uit al zijn periodes, oa readymades, schilderijen, werken van LEGO, sculpturen, installaties, fotografie en videowerk. Zijn kunstwerken tonen zijn zoektocht naar een betere wereld. Deze tentoonstelling is fonkelnieuw; je bent een van de eersten! (start officieel op 30.09)

https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/ai-weiwei/

o    Depot Boijmans het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Een spectaculair gebouw; van binnen en van buiten. Spiegel je er maar eens in!

https://www.boijmans.nl/depot

o    Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld. Het nationale museum voor architectuur, design en digitale cultuur én een unieke museumwoning uit 1933. Veel wisselende tentoonstellingen , een uitgebreide boekwinkel, mooi terras en een wilde tuin.

https://nieuweinstituut.nl/pages/now-on-display

o    Nederlands Fotomuseum: Eregalerij. Voor het eerst in de geschiedenis is er een Eregalerij samengesteld voor fotografie als hedendaags en actueel medium. In de Eregalerij vertellen 99 foto's samen het verhaal van de ontwikkeling van de fotografie in Nederland vanaf 1842. Het toont de hoogtepunten, de vernieuwingen en de enorme stappen die fotografen maakten. Iedere foto die onderdeel uitmaakt van de Eregalerij is van iconische waarde door hun maatschappelijke en artistieke betekenis.

https://www.nederlandsfotomuseum.nl/tentoonstelling/eregalerij-van-de-nederlandse-fotografie/

https://www.nederlandsfotomuseum.nl/tentoonstellingen/

o    Wandelroutes langs onderstaande architectonische bezienswaardigheden:

Kop van Zuid. Ondanks de verdwenen havenactiviteiten heeft de Kop van Zuid het karakter van een havengebied behouden. Nieuw zijn architectonische hoogstandjes als de KPN-toren van Renzo Piano met zijn vooroverhellende gevel met lichtkrant, het Nieuwe Luxor en de Erasmusbrug. Het woonblok de Peperklip van Carel Weeber dateert uit de jaren tachtig en is een opvallende vorm van sociale woningbouw.

https://www.dewijdewereld.net/reizen/stadswandeling-rotterdam.php

https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/343141/wandelroute/rotterdam-musea

Combi mogelijk met een ritje over het water: Hotel New York is een eigentijds hotel / café-restaurant, op één van de mooiste locaties van Rotterdam, voormalig hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn . Het is gelegen op een schitterend punt met uitzicht op de skyline van de stad, de haven en de rivier. Daar kun je (oa) ook een ritje met  een watertaxi boeken: https://www.watertaxirotterdam.nl/watertaxivervoer

o    Fietstour architectuur door Kop van Zuid-Las Palmas/Maastoren/Montevideo/Nieuwe Luxor/Scheepvaart en Transport College/Toren op Zuid/Erasmusbrug/Drijvend Paviljoen/ Centraal station/Café Dudok/Markthal-Kijkkubus/De Brug/Luchtsingel/De Rotterdam/Greenhouse/Nieuwe Instituut/Groothandelsgebouw/Huis Sonneveld/Schielandshuis/Timmerhuis/Ven Nelle Fabriek etc...

 

NB: Geef in je aanmeldingsformulier aan dat je wilt fietsen. Bij voldoende belangstelling volgt inschrijving voor een groep door MGE. Geef ook ‘n alternatief aan in je programma voor het geval de fietstocht niet doorgaat.

 

...tussendoortip: De Witte de Withstraat in Rotterdam is een hippe culturele straat met veel kunstgaleries, populaire cafés, restaurants en winkels die net even anders zijn. De levendige sfeer van de Witte de Withstraat wordt versterkt door de vele terrassen op de straat. Een must-see voor wie Rotterdam bezoekt.

https://www.cityrotterdam.com/bezoek/straten-rotterdam/witte-de-withstraat

 

Vragen? Stuur een app of mail naar mge@bernrode.nl  of kom op school (ma t/m do) even naar me toe…

Marjan van Geffen, Cultuurcoördinator   

Media
  • Afbeelding2