Schoolwiki

Alle schoolinfo op één plek! Overal en op elk apparaat.

Wij vinden het vanzelfsprekend om onze ouders en leerlingen zo goed mogelijk te informeren over het onderwijs van onze school, over de zorg voor onze leerlingen en over veel andere praktische zaken zoals vakanties en lesvrije dagen, lestijden, verlofaanvragen.  Vandaar deze schoolwiki, een handige digitale schoolgids met een slimme zoekfunctie, zodat alle informatie op één plek beschikbaar is en op elk apparaat. 

Schoolgids

Download onze Schoolgids 2024-2025!

7.5.3 Extra ondersteuning

‘Weer terug op koers’ 

Wanneer ondersteuningsmogelijkheden aan de orde komen die de basisondersteuning overstijgen, dan kunnen wij als school extra ondersteuning inzetten. Deze extra (regelmatig/voortdurend) ondersteuning kan worden georganiseerd in de vorm van ‘weer terug op koers’.  

 

In een op koerstraject krijgen leerlingen extra ondersteuning bij hun persoonlijke ontwikkelings- en leerdoelen van een leerlingondersteuner van het ondersteuningsteam (OT). Daarnaast is ook de mentor een vast aanspreekpunt voor de leerling en de ouders. De wijze en intensiteit van ondersteuning kan variëren; voor elke leerling worden de individuele ondersteuningsbehoeften in kaart gebracht. Over het algemeen worden de volgende afspraken gemaakt: 

  • Inhoud van het traject: De leerling ontvangt (een combinatie van) individuele en/of groepsbegeleiding. De leerlingondersteuner heeft wekelijks 2 klokuren ruimte voor het directe én indirecte contact. Direct contact bestaat uit mondeling contact met de leerling (en betrokkenen). Indirect contact bestaat uit bijvoorbeeld: interne communicatie, consultatie, klassenobservatie, schriftelijke communicatie met betrokkenen en verslaglegging.  
  • Samenwerkingsverband VO 30 06: Een begeleider van het Samenwerkingsverband wordt (op de achtergrond) door de leerlingondersteuner betrokken bij leerlingen met een op koers traject. Zij hebben brede kennis en ervaring op het gebied van onderwijs en ondersteuning.  
  • Intensief contact met betrokkenen: De reguliere contactmomenten, zoals 10-minutengesprekken en ouderavonden, zijn niet genoeg en/of minder geschikt voor deze trajecten. Daarom organiseert de leerlingondersteuner minstens drie keer per jaar en maximaal een keer per vier weken een gesprek met de benodigde betrokkenen. De leerling wordt altijd uitgenodigd: wij geven de voorkeur aan gesprekken mét de leerling in plaats van over de leerling. Afhankelijk van de mogelijkheden sluit de mentor aan bij deze gesprekken.  
  • Doorstroom: Het streven is om na één of maximaal twee schooljaren te realiseren dat een leerling kan doorstromen naar een minder intensief ondersteuningsniveau. Er is altijd sprake van een bepaalde afbouw in de zorgintensiteit, de wijze waarop is maatwerk.  

De extra ondersteuning van ‘weer terug op koers’ is altijd onderdeel van een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) van de individuele leerling in overeenstemming met ouders en wordt regelmatig geëvalueerd met een team van professionals op onze school. 

‘Passend met anderen’ 

Wanneer ‘weer terug op koers’ onvoldoende resultaat geeft, wordt een leerlinggebonden plan gemaakt in samenwerking met anderen. Dat zal vaak binnen onze schoolcontext zijn door extra begeleiding te organiseren. En soms is een andere plek nodig. Hierover zijn binnen het samenwerkingsverband in onze regio afspraken gemaakt onder de noemer ‘passend met anderen’. Denk hier bijvoorbeeld aan activiteiten die ontworpen zijn om thuiszittende leerlingen weer terug te laten keren naar school. 

 

Als er sprake is van complexe problematiek en een leerling hierdoor vast dreigt te lopen binnen het onderwijs, werken we graag samen met zorgprofessionals. Een indicatie voor zorg kan worden aangevraagd bij de eigen gemeente. Voor deze doelgroep is een traject van belang waarin onderwijs en zorg samen optrekken, en waarin een driehoek wordt gemaakt tussen school, ouders en zorg met het kind centraal.  

Voorbeelden van ‘passend met anderen’ die onze school biedt, zijn: 

  • Comfortzone: Bernrode beschikt over een comfortzone in de school. Deze ruimte is bedoeld voor leerlingen die gebaat zijn bij een vertrouwde basis, waar ze zich zo nu en dan even kunnen terugtrekken en ontprikkelen. De ruimte heeft een huiselijke sfeer. In nabijheid van deze ruimte faciliteert de school een spreekkamer voor jeugdhulp ín de school. In overleg met de ondersteuningscoördinator kan deze ruimte worden gereserveerd. 
  • Bernrode Inclusief: De school heeft ruime ervaring met uiteenlopende maatwerktrajecten. We voelen een extra inspanningsverplichting doordat er thuisnabij onvoldoende specialistische voorzieningen zijn voor hoog- en meerbegaafde leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte. Voor deze doelgroep worden binnen de muren van de school aanpassingen gedaan. Het doel is om doorstroom naar het VSO te voorkomen, én doorstroom van het VSO naar Bernrode te realiseren. 
  • Onderwijs-zorgarrangementen om thuiszittende leerlingen weer te laten ingroeien: Er wordt gewerkt met een stroomschema met fases (0 t/m 4) die aangeven hoe de opbouw van schoolgang verloopt. Zo betekent fase 0 dat de leerling nog niet in staat is om op school te zijn. Fase 4 betekent dat de leerling succesvol naar school gaat en daardoor kan doorstromen naar een minder intensief ondersteuningsniveau. 
    • Fase 0: zorg is voorliggend  
    • Fase 1: opbouw schoolgang buiten de klas  
    • Fase 2: schoolgang buiten en in de klas  
    • Fase 3: schoolgang in de klas  
    • Fase 4: 100% conform belastbaarheid incl. nazorg  
  • Onderwijs-zorgarrangement in samenwerking met expertise VSO: OZAPP-trajecten zijn inzetbaar wanneer een jongere aangemeld is bij een van de partners voor specialistische jeugdhulp: Herlaarhof, Buro3o, de Viersprong, GGZ Oost Brabant, Youz of KJP Dumoulin. Meer informatie: www.zuiderbos.nl 
  • Observatorium: Een jongere draait 6 weken mee in een klas in het onderwijs op Bernrode, en krijgt daarnaast begeleiding vanuit het OT. Redenen voor een dergelijk traject kunnen zijn dat onduidelijk is of de jongere (nog) op de juiste plek zit. Door middel van tijdelijke plaatsing in een andere omgeving met begeleiding en observatie, wordt nagegaan wat de ondersteuningsbehoeften van de jongere is en hoe hierop afgestemd kan worden. 

 

De extra ondersteuning onder de noemer ‘passend met anderen’ wordt altijd beschreven in een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) van de individuele leerling in overeenstemming met ouders en wordt regelmatig geëvalueerd met een team van professionals op onze school.