Basisaanpak
Bij passend en inclusief onderwijs zetten wij het perspectief van de leerling voorop. Dat betekent dat zij voelen dat ze erbij horen. Daarbij geven we ook aandacht aan de context waar de leerling zich in bevindt. Die context zorgt uiteindelijk voor ruimte en mogelijkheden om zo veel mogelijk in eigen tempo te leren en te ontwikkelen. Dit vertaalt zich naar een sterke pedagogisch-didactisch basisaanpak van de docent.
Alle leerlingen ondervinden dagelijks de basisaanpak in hun school, die bestaat uit de lessituatie en andere schoolse activiteiten. De meeste activiteiten die scholen voor leerlingen organiseren zijn ingebed in de organisatiestructuur van de school. Activiteiten worden -bij voorkeur preventief- planmatig uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn een goed mentoraat, klassenmanagement, pedagogisch handelen, differentiëren1 en het aanbieden van proactieve voorlichting. Een belangrijke professional in de basisaanpak is de mentor of coach. Deze persoon kent zijn klas en is voor leerling én ouders het eerste aanspreekpunt. In de basisaanpak worden activiteiten voor een klas, deelgroep of individueel ingezet. Kenmerkend voor de basisondersteuning is dat deze geïntegreerd is in het onderwijsaanbod en onderwijsproces en bij voorkeur binnen het klaslokaal.
Basis-plus-trajecten
Voor leerlingen die meer begeleiding nodig hebben dan waar de basisondersteuning in voorziet, zijn er de basis-plus-trajecten (incidenteel/op afroep). Hier kunnen leerlingen voorafgaand, tijdens of na deelname aan het onderwijs binnen onze school terecht. De vijf meest ingezette ondersteuningsvormen binnen onze school zijn:
- Meer- en hoogbegaafdheid: Bernrode is aangesloten bij de Vereniging van Begaafdheid Profielscholen (BPS). Jaarlijks worden (hoog)begaafde leerlingen en mogelijke onderpresteerders geïdentificeerd door de ondersteuningscoördinator en mentor, die vervolgstappen bespreken met ouders. Vanaf klas 3 kunnen leerlingen de groepstraining Boost Yourself volgen, gericht op zelfregulering en het herkennen van valkuilen.
- Sociaal-emotioneel: Voor leerlingen vanaf klas 2 wordt de stressmanagementtraining "Grip op je stress" aangeboden om de ervaren werkdruk en stress te verminderen. De training "Op Volle Kracht" richt zich op het voorkomen van internaliserende problemen zoals somberheidsklachten, waarbij cognitieve gedragstherapie wordt ingezet om negatieve gedachten om te vormen tot positieve en constructieve gedachten.
- Overstap PO-VO: De overgang van basisschool naar Bernrode kan een uitdagende periode zijn voor leerlingen, vanwege de veranderingen in de leeromgeving, de noodzakelijke zelfstandigheid en de introductie van nieuwe vakken. Het "Groepje start schooljaar" is er om deze overgang te vergemakkelijken. Onder begeleiding van een leerlingondersteuner worden alledaagse schoolzaken besproken, zoals het opbouwen van sociale contacten, agendagebruik, effectief huiswerk maken en onderwerpen die de leerlingen aankaarten.
- Leergedrag: Het komt voor dat leerlingen nog niet beschikken over effectieve leerstrategieën en geconfronteerd worden met nieuwe uitdagingen. Voor leerlingen die behoefte hebben aan extra ondersteuning op het gebied van plannen, organiseren en leerstrategieën, wordt vanaf klas 2 de training "leren leren" aangeboden.
- Counseling: Sommige leerlingen hebben meer individuele begeleiding nodig dan de mentor kan bieden. Ondersteuning door een leerlingondersteuner omvat individuele en/of groepstrajecten met maximaal 5 leerlingen, gericht op gestapelde sociaal-emotionele ondersteuning. De ontwikkeling van de leerling wordt planmatig gevolgd met behulp van een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP).
Meer informatie over het ondersteuningsaanbod van onze school: extra ondersteuning Bernrode